Pretraži ovaj blog

petak, 7. kolovoza 2009.

Vampiri


Vampir je legendarna zvijer-mitološka osoba ili životinja koja predaji živi o čovječijoj ili životinjskoj krvi, i koja također posjeduje mnoge čarobne i nadnaravne moći. Skoro sve kulture i civilizacije posjeduju nekakav mit o krvopijnim stvorenjima ili vampirima. U prirodi postoje životinje i organizmi koji žive na tekućinama drugih životinja od kojih je jedna od njih i krv, te se termin vamprizam ili krvopijstvo u zoologiji koristi za naprimjer:pijavice, komarce. U popularnoj kulturi termin vampirizam ili krvopijstvo koristi se za pogrdan naziv za amoralno i bezgranično iskorištavanje pojedinaca ili društva. Isto tako vampristvo, vampirizam, povampirenje su termini koji se koristi kao termin za demoniziranje naroda, pojedinca ili organizacija jer vampiri su demoni i oličenje zla te su jednaki sotoni, koji je slika i prilika zla.

Iako većina svjetske populacije živi u uvjerenju da svi vampiri potjeću iz Transilvanije (poput starog jarca grofa Vlada Tepeša - Drakule), da svi nose crne Gucci kapute i naočale poput onih iz loših Hollywoodskih filmova, istina je ustvari sasvim drugačija. Legende o krilatim beštijama stare su koliko i ljudski rod i u raznim oblicima postoje u folkloru gotovo svakog naroda na kugli zemaljskoj. Pa uključujući i nas i naše susjede "hudiče peklenske" Slovence. Predstavljamo one najzanimljivije. Krenimo redom:

INCUBUS / SUCCUBUS
Bez dvojbe ovaj dvojac najpoznatiji je vampirski par na svijetu. Incubus posjećuje žene noću, vodi ljubav sa njima i muči ih kroz snove. Pije im krv i crpi snagu a najzanimljivije- može predstavljati očinsku figuru siročadi te se brinuti za njih dok ne odrastu.
Ženski oblik Incubusa je Sucubus. Ona naravno posjećuje muškarce u snovima i tjera ih na seksualni odnos. U svojoj požudi Sucubus može iscrpiti žrtvu do smrti (sam čin ispijanja krvi se nigdje ne spominje) Legende o ove dvije vrste vampira pojavljuju se u srednjem vijeku ali nije precizirano iz koje zemlje dolaze. Pravi kozmopoliti.

BRUXSA
Bruxa nam dolazi iz Portugala. Ova vampirica je za dana prekrasna djeva dok noću preuzima oblik ptice i napušta svoj dom kako bi se hranila. Zanimljivo je da su joj glavne mete iscrpljeni i izgubljeni putnici i turisti. Posebno ako znamo koliko je danas Portugal popularno turističko odredište..

DEARG- DUE
Dreag- Due je krvopija iz Irske a ime mu u prijevodu znači "onaj koji ispija krv". Zaustaviti ga može gomilanje kamenja na njegovom grobu a poznavajući Irce vjerojatno su nazvali koktel po njemu.

KOZLAK
Kozlak je vampir iz Dalmacije (vampiri u Hrvatskoj?) ali izvor ne navodi kada počinju legende o njemu. Također, malo se zna o njegovom obliku, žrtvama i sl. Možda je razlog tomu njegova lijenost.

LEANHAUM- SHEE
Ova mlada dama je Irska vila koja koristi svoju zapanjujuću ljepotu da namami muškarce u svoje odaje i onda ih začara i zarobi. Životna energija žrtve lagano nestaje kroz iscrpno vođenje ljubavi sa njom. Definitivno najveća fufa među vampirima.

LOBISHOMEN
Lobishomen je porijeklom iz Brazila. Napada uglavnom žene ali ih ne ubija već im samo ispija manje količine krvi. Nakon napada, tvrdi izvor, žrtve su sklone nimfomaniji. Kako ga ubiti i uopće zašto, nije poznato.

NOSFERATU
Slavni Nosferatu. Vanbračna djeca koja umru u djetinjstvu sigurno će se vratiti kao Nosferatu. Nakon što ustanu iz groba, počinje njihov put uništenja a usput se upuštaju i u orgijanje sa mrtvima, poluživima i živima. Nosfreatu navodno najviše prezire tek vjenčane parove i osvećuje im se tako što mladoženju nakon napada ostavlja impotentnog a mladu neplodnom.

PIJAVICA
Slovenski vampir!!! Stvoren je da bi osvećivao sve nepravde koje su mu se dogodile kao običnom smrtniku. Osobe čiji su roditelji počinili incest obavezno se nakon smrti vraćaju kao Pijavice i onda se hrane rodbinom i rođacima.

STREGONI BENEFICI
Stregoni je talijanski vampir koji je začudo na strani dobra i postoji da bi uništavao zle vampire. Kao i svi Talijani, ima zalizanu kosu i dobre cipele. Da, i ima debelu mamu koja kuha dobre špagete.


Popis knjiga o vampirima
Roderick Anscombe: "The Secret Life of Laszlo, Count Dracula"
George Gordon Noel Byron: "The Giaour"
John Polidori: "The Vampyre"
James Malcolm Rymer: "Varney the Vampyre"
Sir Richard F. Burton: "Vikram and the Vampire"
Joseph Sheridan Le Fanu: "Carmilla"
Guy De Maupassant: "Le Horla"
Bram Stoker: "Dracula"
Hanns Heinz Ewers: "Vampir"
Stephen King: "Salem's Lot"
Whitley Strieber: "The Hunger"
Viktoria Faust: "Vampiri-legenda koja ne umire"
Viktoria Faust: "U anđeoskom liku zvijeri"
Boris Perić: roman "Vampir"
Elizabeth Kostova : "The Historian"



Anne Rice je autorica s najviše djela o vampirima s Vampirskim kronikama:
The Vampire Chronicles

Interview with the Vampire (1976.)
The Vampire Lestat (1985.)
The Queen of the Damned (1988.)
The Tale of the Body Thief (1992.)
Memnoch the Devil (1995.)
The Vampire Armand (1998.)
Merrick (2000.)
Blood and Gold (2001.)
Blackwood Farm (2002.)
Blood Canticle (2003.)
New Tales of the Vampires

Pandora (1998.)
Vittorio, the Vampire (2001.)

Nema komentara: