Pretraži ovaj blog

petak, 7. kolovoza 2009.

Jednorog

jednorog

Prema mitologiji, jednorog je bijeli konj sa rogom na čelu, čijim tijelom teče srebrna krv. Vjeruje se da onaj tko ubije to veličantveno biće i pije njegovu krv, bit će zauvijek proklet. Osim toga, vjeruje se da njegova krv spašava čovjeka na samrti, ali spašena osoba je tada osuđena na prokletstvo poluživota. Prah napravljen od njegovog roga smatra se čudotvornim lijekom za sve bolesti. O njegovom postojanju nema materijalnih dokaza, budući da su navodni jednorogovi rogovi zapravo izduženi prednji zub narvala, rijetke vrste morskog sisavca.

Image Hosted by ImageShack.us


Jednorogov je izgled ranije mnogim prirodnjacima izgledao sasvim moguć; bijelo ili zagasito žuto krzno, vitko mišićavo tijelo, kratka razigrana griva, brzina pokreta i ono najistaknutije, bijeli, veliki uvrnuti rog koji raste iznad njegovih očiju. Doživljavalo ga se kao elegantnu životinju laganog hoda, vitkog tijela, duge grive, ponosno naglašenog vrata i plemenitih krupnih očiju.

Image Hosted by ImageShack.us


O jednorogu se piše već više od 3000 godina. Autori su najčešće ljudi zdrastvenog i društvenog ugleda kojima bi se trebalo vjerovati. U njihovim očima jednorog je zaista postojao. Godine 1905. slovački su radnici, prokopavajući okno u jednom rudniku, otkrili životinjske kosture, a pretpostavljalo se da su to bili ostaci legendarnog jednoroga, no istraživanja su se nastavljala. Dokazi postojanja jednoroga više se nisu našla.

Nema komentara: