Pretraži ovaj blog

petak, 7. kolovoza 2009.

Eros Bog ljubavi

Eros je bog ljubavi, strasti i seksualne požude (riječ eros, koja se nalazi u Homerovoj Ilijadi, je zajednička imenica koja znači požuda). On je isto bog plodnosti, te se vjeruje da je izašao među prvima iz kaosa, što znači da je on jedan od najstarijih bogova. U Dioneškim legendama Eros je nazvan "protagonus",prvorođenac. Ali mnogo je varijacija tko su njegovi roditelji uopće. Prema Aristofanu (Ptice) rođen je od Erebuse and Nyxa (Noći); u daljnoj mitologiji Eros je dijete Aphrodite i Aresa. Kasnije u Theogoniji, the epskoj poemi koju je napisao Hesiod, Eros se navodi kao Aphroditin pomoćnik, ali ne i njezin sin. Druge legende govore da je on sin od Zephyrusa i Iris.

Image Hosted by ImageShack.us

Iz ranih legenda o Erosu nalazimo da je on odgovoran za spajanje Uranusa (Neba) and Gaie (Zemlje ), i da iz njihovog saveza su rođeni mnogi potomci. Iako je baš on jedan od najstarijih bogova tek se kasnije slavi u samoj Grčkoj. Prihvaćen je u mnogim regijama Grčke, u Thespii je osnovan drevni plodni kult, a u Ateni on i Aphrodite su imali također zajednički kult. U Ateni svaki mjesec, četvrti dan je bio posvećen Erosu. Nekad je Eros bio nazivan imenom Erotes (što je množina od Eros); to je opisivalo sve radnje koje su uključivale ljubav i požudu, uključujući heterosexualnu i homosexualnu privlačnost. Anteros je bio brat od Erosa, koji dolazi od verzije da su im Aphrodita i Ares bili roditelji.

Image Hosted by ImageShack.us

Eros je uobičajeno prikazan kao mlad, krilati dječak, sa spremnim lukom i strijelom, neovisno pucajući u srca smrtnika ili bogova. Njegove strijele dolaze u dva tipa: zlatne sa golubljim perjem koje uzrokuju samo ljubav, ili sive strijele sa sovinim perjem koje uzrokuju nedefinirano. Pjesnikinja Sapfa sa otoka Lezbosa opisivala je Erosa kao gorkog, okrutnog prema svojim žrtvama, ali tako zavodljivog i prelijepog. Iako je bio opasan za sva srca oko sebe i sam se jednom prilikom zaljubio.

Image Hosted by ImageShack.us

Ova legenda govori o tome kako je Eros uvijek bio na strani svoje majke. Aphrodita je bila ljubomorna na ljepotu jedne
smrtnice, mlade žene imenom Psyche. Zato je rekla Erosu da je pogodi u srce i da se ona zaljubi u najružnijeg čovjeka na svijetu. Prihvatio je majčinu naredbu ali kad je vidio Psyche odmah se zaljubio u nju. Posjećivao ju je svake noći, ali se napravio nevidljivim tako da on svaki put kad dođe kaže Psyche da ugasi lampu. Ona se također zaljubila u njega neznajući njegov identitet, ali jedne noći bila je znatiželjna pa je upalila lampu dok je Eros spavao. Kapljica vrućeg ulja iz lampe pala je na Erosa i on se probudio. Tada je Eros brže poletio i neuspješno tražio ljubavnika za nju. Na kraju Zeus ih je prihvatio, spojio ih, te dao im dopuštenje da se vjenčaju. Mnogo je varijacija na ovu legendu, ali sve imaju isti završetak.

Image Hosted by ImageShack.us

U Rimu su ga nazvali Cupid (što na latinskom znači požuda). Eros je prikazivan u umjetnosti na mnogo načina. Rimljani su ga uzeli kao simbol poslije smrti te ga iscrtavali na svojim sarkofazima. Grci su ga prikazivali kao najljepšeg i najzgodnijeg, najvoljenijeg i najvoljenog. Njegove statue su bile najviše u dvoranama (tada se mislilo da su atletičari najljepši).


Image Hosted by ImageShack.us

Nema komentara: