Pretraži ovaj blog

petak, 7. kolovoza 2009.

Norne

Norne (staronordijski norn, plural: nornir) su stvorenja koja određuju sudbine, bilo pojedinim osobama, bilo cijelome svijetu.

Image Hosted by ImageShack.us

Kaže se da postoje tri vrste Norna: one koje potječu od elfova, pripadaju radostan život ljudima; one koje su iz rase tamnih elfova, upravljaju onim ljudima koji pate od zle kobi. Norne žive u dvorani u podnožju svjetskoga drveta, jasena Yggdrasila, kod vrela Urd. Tamo svakoga dana vodom i kalom iz vrela prskaju jasen da mu se grane ne osuše. Tri norne kraj izvora Urd dolaze iz rase Bogova. Te tri Norne svjetske sudbine su:

Urd (staronordijski Urđr) jedna od tri norne ili suđenice koje se spominju u nordijskoj mitologiji. Njezino ime znači Prošlost. Nazvana je izdisaj smrti. I čini se da je smatrana najvažnijom od njih tri.

Image Hosted by ImageShack.us

Verdandi (staronordijski Verđandi) je srednja od tri norne ili suđenice koje se spominju u nordijskoj mitologiji.Verdandi znači Sadašnjost.

Image Hosted by ImageShack.us

Skuld je najmlađa norna ili suđenica od tri koje se spominju u nordijskoj mitologiji. Njezino ime znači Budućnost. Osim što je norna, ona je i valkira te dovodi pale ratnike u Odinov dvor Valhalu.

Image Hosted by ImageShack.us

Njih tri predu mrežu Wyrda u svojoj dvorani pokraj izvora Urd gdje završava jedan od korijena svjetskog drveta. Njihova je najveća mitološka svrha pomoći nam da otkrijemo duhovno značenje Wyrda i stopljene utjecaje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti na nečiju sudbinu. Sve bi to trebalo imati značajan utjecaj na razvijanje sposobnosti ovladavanja runama.

Navedene norne su sestre i potiču od pradiva Ymira kojeg su ubili Odin i braća mu Ve i Vili i od njegova tijela načinili svijet.
Osim njih ima još puno drugih norna koje određuju sudbinu ljudi, ali i bogova. Neke su norne dobre, neke manje dobre, a neke su zle. One pletu niti sudbine svakoga, a o duljini niti ovisi trajanje nečijega života. Predestinacija je vrlo karakteristična za sve u nordijskoj mitologiji, pa tako norne upravljaju i sudbinama bogova, pri čemu im neće reći kakva je ona. Ipak, neki bogovi znaju kakva je sudbina, to su na primjer Odin, vrhovni bog i njegova supruga Frigg. Unatoč tome, niti jedno od njih je ne može promijeniti. Frigg je pokušala kada je umro njezin sin Baldr, ali joj na koncu nije uspjelo. Odin zna da je sudbina bogova da svoj kraj dočekaju u konačnom boju Ragnaroku gdje će gotovo svi izginuti.

Ostale norne potječu od različitih rodova, bilo bogova, vila ili patuljaka:

(Fáfnismál, 13)
Sundrbornar miök
hygg ek at nornir sé,
eigut ţćr ćtt saman;
sumar eru áskunnar,
sumar eru álfkunnar
sumar dStr Dvalins


(Fáfnismál, 13)
Različitog porijekla
sjećam se da su Norne,
iako su istovrsne;
jedne su od roda Asa,
druge su od vila,
a neke su kćeri Dvalinnove.

Image Hosted by ImageShack.us

Nema komentara: