Pretraži ovaj blog

petak, 7. kolovoza 2009.

Glavni aspekti vjerovanja

Boginja

Myspace Layouts
Myspace Layouts


Vještičje primarno božanstvo je njegova Boginja. Poznata je po mnogim imenima, preuzetih iz različitih kultura, i svi su aspekti jedne Boginje. Mjesec dok raste i opada, u svojim fazama mladog Mjeseca, punog, ili kada ga nema, predstavlja kako Vještice se igraju sa rođenjem, životom i smrću svojih poduhvata i svojih doživljaja. Kroz Ritual i posmatranje mi se usklađujemo sa našom Boginjom u Njenim antičkim, ali vječnim, maskama Djevice, Majke, i Starice. Svećenica će “spustiti Mjesec” 1, proces invokacije, unutar sebe kako bi probudila i dala moć onome što se nalaži unutar svakog od nas, a što je u stvari Boginja.

Ona je također i Zemlja i poznata nam je po svojim antičkim imenima: Dana, Demeter, Isis, Inanna, Gaia, Brigid, Aphrodite, i Ceridwen, kao i mnogim drugim poznatim imenima. Ona je Boginja-Ratnica, poznata pod imenima kao što su Ishtar, Brigantia, Artemis, i Nemesis. Ona je Boginja mračnih mjesta, Podzemlja, nesvjesnog, Vjera, i, pogotovo, Čarobnjaštva i Vještičarenja. Ona je Persephone, Hecate, Isis, Tiamat, Morgan le-fey, Cerridwen, Diana, i Aradia.

Ona je Boginja zvjezda i prostora i mora i, s toga, Ona je Binah, Astarte, Mari, Asherah, Arianrhod. Ona je Boginja mudrosti, učenja i umjetnosti. Ona je Sophia, shekinah, Binah, Isis, Vevienne. Ona je put Svećenice i Vještice koja je Njena predstavnica u našem Svijetu, i Ona se nalazi u sjemenu svega što je žensko. Ona je sestra, ljubavnica, saveznik, i neprijatelj svemu što je muško, u neophodnoj igri puteva života i smrti.

Njena invokacija unutar Svećenice i Žene pravi neizbježnu razliku pojedincu i društvu. Duboko poštovanje, strast, i čast slobodno data Njoj od strane Njenih Svećenika osigurava Vješticama lako udruživanje bez obzira na spolne razlike. Postojao je val neravnoteže od kada je ideologija o jednom muškom, svemogućem Bogu postala politički način i taktika gušenja, najviše tokom posljednjih 1673 godine, posebno do kada je vjera postala nezakonita i kasnijim podjarmljivanjem žena, kulture, učenja, slobode i mudrosti. Slavlja pobjede, pohlepa, posjedovanje, moć, fanatizam i agresivnost postale su prihvaćeni model. Isto tako je i krajem dvadesetog stoljeća je počelo ponovno vraćanje u ravnotežu, ali je puno toga još za ispravak.

Puni Mjesec

Putevi Magije se usklađuju sa punim Mjesecom. Arhetipovi Boginje i Boga rezoniraju se oslobađajućom svjesti, i Ritual Esbata (ritual punog Mjeseca) oslobađa viziju ravnoteže u astralnu, a potom i u kolektivnu svjest naše vrste.


Novi Mjesec

Novi (mladi) Mjesec je namjenjen da pomaže rastu novih nastojanja - ono što se započne u ovo vrijeme dobiti će svoj završetak za vrijeme punog Mjeseca (ovo važi za kratkoročne planove/projekte). Ovo je vreme Djevice (što znači da je ne poseduje ni jedan muškarac), i mnogo se čini baca upravo za vrijeme ovog perioda.


Tamni Mjesec (kada Mjesec nije osvjetljen)


Opadajući i kasnije tamni Mjesec su veoma aktivno doba za praktičnu magiju. Ovo je vrijeme za protjerivanja, i oslobađanja od nepotrebnih stvari. Tamni Mjesec je također vreme za introspekciju, učenje, i procjenu osobnog napretka.


Nema komentara: