Pretraži ovaj blog

Učitava se...

petak, 7. kolovoza 2009.

Glavni aspekti vjerovanja

Boginja

Myspace Layouts
Myspace Layouts


Vještičje primarno božanstvo je njegova Boginja. Poznata je po mnogim imenima, preuzetih iz različitih kultura, i svi su aspekti jedne Boginje. Mjesec dok raste i opada, u svojim fazama mladog Mjeseca, punog, ili kada ga nema, predstavlja kako Vještice se igraju sa rođenjem, životom i smrću svojih poduhvata i svojih doživljaja. Kroz Ritual i posmatranje mi se usklađujemo sa našom Boginjom u Njenim antičkim, ali vječnim, maskama Djevice, Majke, i Starice. Svećenica će “spustiti Mjesec” 1, proces invokacije, unutar sebe kako bi probudila i dala moć onome što se nalaži unutar svakog od nas, a što je u stvari Boginja.

Ona je također i Zemlja i poznata nam je po svojim antičkim imenima: Dana, Demeter, Isis, Inanna, Gaia, Brigid, Aphrodite, i Ceridwen, kao i mnogim drugim poznatim imenima. Ona je Boginja-Ratnica, poznata pod imenima kao što su Ishtar, Brigantia, Artemis, i Nemesis. Ona je Boginja mračnih mjesta, Podzemlja, nesvjesnog, Vjera, i, pogotovo, Čarobnjaštva i Vještičarenja. Ona je Persephone, Hecate, Isis, Tiamat, Morgan le-fey, Cerridwen, Diana, i Aradia.

Ona je Boginja zvjezda i prostora i mora i, s toga, Ona je Binah, Astarte, Mari, Asherah, Arianrhod. Ona je Boginja mudrosti, učenja i umjetnosti. Ona je Sophia, shekinah, Binah, Isis, Vevienne. Ona je put Svećenice i Vještice koja je Njena predstavnica u našem Svijetu, i Ona se nalazi u sjemenu svega što je žensko. Ona je sestra, ljubavnica, saveznik, i neprijatelj svemu što je muško, u neophodnoj igri puteva života i smrti.

Njena invokacija unutar Svećenice i Žene pravi neizbježnu razliku pojedincu i društvu. Duboko poštovanje, strast, i čast slobodno data Njoj od strane Njenih Svećenika osigurava Vješticama lako udruživanje bez obzira na spolne razlike. Postojao je val neravnoteže od kada je ideologija o jednom muškom, svemogućem Bogu postala politički način i taktika gušenja, najviše tokom posljednjih 1673 godine, posebno do kada je vjera postala nezakonita i kasnijim podjarmljivanjem žena, kulture, učenja, slobode i mudrosti. Slavlja pobjede, pohlepa, posjedovanje, moć, fanatizam i agresivnost postale su prihvaćeni model. Isto tako je i krajem dvadesetog stoljeća je počelo ponovno vraćanje u ravnotežu, ali je puno toga još za ispravak.

Puni Mjesec

Putevi Magije se usklađuju sa punim Mjesecom. Arhetipovi Boginje i Boga rezoniraju se oslobađajućom svjesti, i Ritual Esbata (ritual punog Mjeseca) oslobađa viziju ravnoteže u astralnu, a potom i u kolektivnu svjest naše vrste.


Novi Mjesec

Novi (mladi) Mjesec je namjenjen da pomaže rastu novih nastojanja - ono što se započne u ovo vrijeme dobiti će svoj završetak za vrijeme punog Mjeseca (ovo važi za kratkoročne planove/projekte). Ovo je vreme Djevice (što znači da je ne poseduje ni jedan muškarac), i mnogo se čini baca upravo za vrijeme ovog perioda.


Tamni Mjesec (kada Mjesec nije osvjetljen)


Opadajući i kasnije tamni Mjesec su veoma aktivno doba za praktičnu magiju. Ovo je vrijeme za protjerivanja, i oslobađanja od nepotrebnih stvari. Tamni Mjesec je također vreme za introspekciju, učenje, i procjenu osobnog napretka.


Nema komentara: