Pretraži ovaj blog

četvrtak, 3. rujna 2009.

Osnovne Stvari o Vjesticama


Vjesticja religija je prirodna i ponasa se u skladu sa pririodom. Da bi bili uspjesni u magiji , prvi korak je uskladivanje sa prirodom a tek onda ostalo. Za pocetak zapamtite dva pravila: 1.Sve sto posaljete tri puta ce Vam se vratiti. 2.Morate se ponasati prema ovome "Ne naudi nikome, ucini sto zelis!"

Trinaest ciljeva Vjestice iz knjige
"Wicca", Scott Cunningham

1. Upoznaj sebe
2. Upoznaj svoju magiju
3. Uci
4. Upotrijebi znanje mudro
5. Postigni ravnotezu
6. Pazi kako i sto govoris
7. Drzi misli u pravom redu
8. Slavi zivot
9. Uskladi se sa ciklusom zemlje
10. Jedi i disi pravilno
11. Vjezbaj tjelo
12. Meditiraj
13. Slavi Velikog Boga i Veliku Boginju

Vjesticje kolo godine


Yule/Zimska kratkodnevica

Kao i u ostalim religijama svijeta tako i Vjestice imaju svoje praznike.Prvi od njih je Yule, Zimska ravnodnevnica. Velika Boginja rada sina, Boga.To je doba kada se rada i pocinje nova godina pa se u skladu sa tim i treba ponasati.
-Tradicionalna vjesticja jela-pecena purica, orasi, vino.
-Tamjan-bayberry, cedrovina, bor i ruzmarin
-Svijece-zlatna, crvena, zelena i bijela
-Kristali-Rubin


Candlemas/Imbolc

Posto se ime ovog praznika neda prevesti,reci cu da se slavi 2. veljace. To je festival Svijetla i Plodnosti.Sada je pravo vrijeme za ritual samoposvecenja.Ovaj praznik predstavlja novi duhovni razvoj i ostavljanje starih problema za sobom. Mozete takoder poglrdati u svoj magicni "kovceg" i obnoviti sadrzaj, npr. noz, stap,pentagram,bilje... -Foods-suncokretove sjemenke, kolaci i biljni cajevi -Tamjan-bosiljak, mirisna smola and vistarija -Svijeca-roza, crvena i smeda -Gemstones-ametist, oniks i tirkiz.

Ostara

Oko 21. ozujka.Oznacava prvi dan istinskog proljeca. Velika Boginja prekriva zemlju plodnoscu, budi Je iz sna, a Veliki Bog raste i polako dostiza zrelost.Ovo je pravo vrijema za raditi nove carolije, posaditi nove biljke u svoj magicni vrt, obnoviti ili napraviti obredni prostor u vrtu okruzen biljem i prirodom.Boje se jaja i stavljaju na oltar kao talismani.Poznati Uskrsnji Zecvuce svoje korijene iz Vjesticje Religije. -Tradicionalna hrana-tvrdo kuhana jaja, kolaci od meda i sezonsko voce. -Tamjan-ljubica, jasmin, ruza, jagoda -Svijece-Zlatna, zelena, zuta i roza -Kristali-ametist, akvamarin i hematit.

Beltinne

30. travnja. Slavi se ujedinjenje Boginje i Boga, isto tako to je i festival plodnosti. Tradicionalne boje su crvena i bijela. Cvijetne latice mogu biti upotrijebljene u kuci za zastitu. -Hrana-crveno voce, biljne salate i jecmeni kolaci. -Tamjan-obican,ljiljan i ruza -Svijece-crna, zelena -Kristali-smaragd, narancasti karnelian, safir and ruzicasti kvarc.

Ljetna kratkodnevica/Midsummer

Oko 21. svibnja.Obiljezava najduzi dan u godini.To je vrijeme za magiju svih vrsta, ali morate paziti da nekome ne naudite.Na to pazite uvijek. Pokusajte zapamtiti san koji cete sanjati jer vlada vjerovanje da ce se san koji se sanja na taj dan ostvariti. To je slavlje strasti i uspjeha. -Hrana-svijeza povrce, ljetno voce, crni kruh, pivo i medovina. -Tamjan-obican, limun, mirta, bor, ruza and vistarija -Svijece-plava, zelena, zlatna i crvena -Kristali-zeleni kristali.

Lammas

2. kolovoz.Vrijeme prvih zetvi. Veliki Bog gubi svoju snagu kako sunce odlazi sve juznije svaki dan inoci postaju duze. Veliki Bog umire a opet zivi u Velikoj Boginji kao njeno dijete. Nista u svemiru nije vjecno. -Hrana-domaci kruh (psenica, oat and kukuruz), orasi, divlje bobice, jabuke i riza, pite od bobica,pivo and. -Tamjan-alojevo drvo, ruza, sandalovina -Svijece-narancasta, zuta -Kristali-aventurin, citrin, peridot, sardoniks

Jesenska ravnodnevica

Oko 21. rujna.Obiljezava kraj zetve.Dan i noc su jednaki. Veliki bog se priprema napustiti svoje tijelo da bi se obnovio i ponovo rodio na proljece. Vrijeme zahvale i meditacije.Sada je vrijeme za izvodenje rituala sa krisalima i kamenjem sakupljenim tokom godine.. -Hrana-kukuruzni kolaci, jela od psenice, krusi, orasi, povrce i jabuke, mrkve, luk,krumpir i rajcica. -Tamjan-mirta i kadulja -Svijece-smeda, zelena, narancasta i zuta. -Kristali-karnelian, lapis lazuli, safir, zuti ahat.

Noc vjestica/Samhain

31. listopad.Velikog Boga vise nema, ali ne zauvijek nego ce se opet roditi kada dode Yule.To je vrijeme kad duse napustaju ovaj svijet i kada se reinkarniraju. Ovaj prazink se smatra Vjesticjom Novom Godinom, predstavljajuci jedan puni krug godine.Sad je vrijeme da se sjetimo nasih predaka i svih onih koji su vec pokojni.Vjeruje se kada se na Noc Vjestica zapali nova Narancasta svijeca i pusti se da izgori do jutra, da to donosi srecu.Ali losa sreca moze doci ako se kruh pece na taj dan ili ako se potuje nako zalaska sunca.Crne Svijece se upotrebljavaju da bi otjerale negativitet i lose utjecaje. Vjesticje Tradicije-bacanj runa, rezbarenje budeva i stajanje pred ogledalom i zazelite tajnu zelju. -Hrana- jabuke, bucnica, ljesnjak, kukuruz, pita od brusnica, pivo i biljni cajevi. -Tamjan-jabuka, heliotrop, metvica, orascic i kadulja -Svijece-crna i narancasta -Kristali-svo crno kamenje i kristali(opsidijan i oniks).

Nema komentara: