Pretraži ovaj blog

petak, 18. rujna 2009.

MJESEC

Mjesec

MAGICNO DJELOVANJE MJESECA

Mjesec predstavlja osnovu vjesticije moci.Mijene Boginje predstavljene su mijenama Mjeseca, jednako kao i promjenama godisnjeg doba, ritma prirode.Zato mjeseceve mijene imaju veliko magijsko djelovanje na svijet a time i na zivotni ritam vjestice.Sa svakom promjenom Mjeseca stvaraju se uslovi za razlicite aspekte u zivotu, za razlicite vrste carolija, za odredjene promjene.
Magija mladog mjeseca djeluje u vremenu od dana kada se pojavio mladi mjesec pa tri i pol dana nakon njega.Ovo je vrijeme za nove pocetke i avanture, vrijeme ljubavi i romanse, zdravlja, i vrijeme kod je dobro poceti traziti novi posao.
Vecernji mjesec, mjesecev srp pocinje sedmog dana nakom mladjaka i traje do cetrnaestog.U ovom razdoblju pozabavite se konstruktivnom magijom, poput magije ljubavi, zdravlja i srece, bogastva i uspjeha, hrabrosti i prijateljstva.
Puni mjesec, ustap, traje od cetrnaestog do sedamnaestog i pol dana nakon mladog mjeseca.U razdoblju punog mjeseca zapocnite rituale zastite, bavite se proricanjem i caranjem.Svaki posao koji zahtjeva dodatnu energiju i snagu dobro je poceti u ovom razdoblju jer ce biti zavrsen.Ovo je povoljno vrijeme za ljubav, za stvaranje novca, za ucenje i vrijeme kad snovi vrlo intezivno pohode sanjace.
Jutarnji mjesec traje u razdoblju tri i pol do deset i pol dana nakon punog mjeseca.Vrijeme djelovanja jutarnjeg mjeseca dobro je za uklanjanje djelovanja magije, za odvikavanje od ovisnosti, uklanjanje bolesti i negativni uticaja.
U vremenu deset i pol do cetrnaest dana nakon punog mjeseca vladavina je tamnog mjeseca.To je vrijeme za pravdu, vrijeme u kome trebamo shvatiti i objaniti svoje osjecaje bijesa i strasti, svoje najtamnije osjecaje.

MAGICNO DJELOVANJE DANA U SEDMICI

Dani u sedmici takodjer imaju svoja magicna svojstva, koja odredjuju pojedini dan pogodnim za neku caroliju tojest za akcije i odluke.
Nedjelja je dan kojim vlada Sunce, dan svjetlosti i iluminacije.Magija, zdravlje, blagostanje, egzorcizam obiljezava ovaj dan.Ovim danom vladaju andjeo Mihael odnosno Samas, Set, Seth, Shamash.Ovo je dobar dan za zapocinjanje solarni dijeta.Biljka koja vlada ovim danom jeste akacija.
Ponedjeljak je dan vladavine Mjeseca i vode.Ovo je dan pojacane intuicije, snova, psihicki moci i plodnosti zena.Ponedjeljkom vladaju andjeo Gabrijel i lunarna bozanstva.Biljka;vrba.
Utorak je dan kojim vlada Mars.Simbol je hrabrosti, energije, uklanjanja negativnosti, fizicke snage.Njime vladaju bozanstva-Ares, Mars i Nergal.Biljke-bozikovina i hrast.
Srijedom vlada Merkur.Srijeda je dan za caranje, komunikaciju, znanje, mudrost.Njime vladaju-Mihael, Odin i Rafael.Biljke-badem i ljesnjak.
Cetvrtkom vlada Jupiter.Sreca, radost, blagostanje, zacjelivanje, muska plodnost, zakonske stvari obiljezavaju ovaj dan.Ovo je Thorov i Mardukov dan.Biljke-zir i pistacija.
Petak je dan ljubavi, braka i prijateljstva.Njime vlada planet Venera.Reyin dan.Biljke-divlja jabuka i dunja.
Subotom vlada Saturn.Ovo je dan odgovoran za psihicke sposobnosti, dobar je za meditaciju, obranu, komunikaciju sa duhovima.Ovim danom vladaju-Bran, Cassiel, Crnos, Jehova, Gospodin od Sabata, Ninib i Saturnus.Biljka-sipak.

MAGICNO DJELOVANJE PRIRODNIH ELEMENATA

Cetiri su osnovna elementa na kojima se zasniva vjesticije vjerovanje, cetiri elementa od kojih je sacinjen svijet.Svaki od njih duboko je vezan za pojedine aspekte ljudskog zivljenja:
Zemlja je zenski element.Oznacava sjever.Njena je boja zelena.Vlada carolijama koje se odnose na plodnost, posao, novac, zdravlje, ekologiju i stabilnost.
Zrak je muski element.Oznacava istok i zutu boju.Vlada memorijom, intelektom, testovima, caranjem, psihickom energijom, putovanjima, carolijama koje se odnose na ovisnost drogama.
Vatra je takodjer muski element koji oznacava jug i crvenu boju.Vlada uspjehom, seksom, otklanjanjem bolesti, zastitom, zakonskim stvarima, natjecanjem, snagom, energijom i carolijama za zdravlje.
Jednako kao i zemlja i voda je zenski element.Oznacava zapad i plavu boju.Vlada ljubavlju, prijateljstvom, meditacijom, zacjelivanjem, snovima, porodom, proricanjem i carolijama za prociscavanje.

Nema komentara: